Beranda Soal Bahasa Inggris Procedure Text; Pengertian, Pembahasan dan Soal Lengkap

Procedure Text; Pengertian, Pembahasan dan Soal Lengkap

17
0

Procedure Text; Pengertian, Pembahasan dan Contoh Soal Disertai Jawaban.

Pengertian
Procedure teks adalah teks yang bertujuan memberi informasi tentang langkah-langkah/metode/cara melakukan sesuatu.

Social Function of Procedure Text
Tujuan dari teks ini adalah untuk menjelaskan bagaimana cara membuat atau mengoperasikan sesuatu dengan lagkah-langkah yang jelas dan berurutan.

Generic Structure of Procedure Text:

  • Goal: menunjukkan tujuan si penulis (How to make…)
  • Material: Menjelaskan bahan-bahan atau peralatan yang dibutuhkan
  • Steps: Menjelaskan langkah-langkah pembuatan dari awal hingga akhir.


Ciri kebahasaan yang sering digunakan dalam teks prosedur adalah:

  • Menggunakan kata hubung temporal
  • Menggunakan kalimat perintah (Stir, put, pour, mix, etc.)
  • Menggunakan kalimat simple present tense
  • Menggunakan angka bertingkat (firts, second, finally, etc.)



STRUKTUR TEKS PROCEDURE:
Goal/aim/purpose/objective  : tujuan kegiatan yang bisa berupa judul.
Materials                             : bahan-bahan yang diperlukan
Steps                                    : langkah-langkah

How to Make Bregedel Tempe

The ingredients:
150 g tempe
1 tablespoon flour
1 egg
1 spoon Royco
1 cup vegetable oil for frying

Here are the instructions:
1. Mash the tempe with a fork.
2. Put the mashed tempe in a bowl and mix with the flour and Royco, followed by an egg.
3. Shape the tempe into the size of a golf ball and flatten a little with a fork.
4. Heat the vegetable oil in a medium flame. When the oil is hot, drop the tempe into the oil, five or six at a time.
5. Fry until golden brown on both sides, drain on absorbent paper and serve hot with chili or sauce.

A. Choose the best answer based on the text above!

1.Which statement is TRUE about the instruction?
A. We need the big fire to make oil become hot.
B. We ought to drop the tempe around ten or twelve at a two times.
C. We use fork to flatten the shape of tempe.
D. We fry the tempe before golden brown.
Jawaban : C

2. What is the main ingredient of the bregedel tempe?
A. Tempe
B. Bregedel Tempe
C. Tempe and Egg
D. Tempe, flour and Royco
Jawaban : A

3. When we add the egg in making bregedel tempe?
A. Between we mask the tempe and shape the tempe.
B. After we shape the tempe and before we mask the tempe.
C. Before we shape the tempe and after mix the tempe with Royco.
D. While we shape the tempe.
Jawaban : C

4. What is the Generic Structure of the text?
A. Goal – Equipment – Steps
B. Goal – Materials – Resolution
C. Goal – Materials – Steps
D. Goal – Ingredients – Resolution
Jawaban : C

5. What is the social fuction of this text?
A. To inform the readers about Bregedel Tempe.
B. To retell about Bregedel Tempe.
C. To describe about Bregedel Tempe
D. To describe about how to make Bregedel Tempe
Jawaban : D

6. “Fry until golden brown on both sides, drain on absorbent…” (last line)
The underlined word has the closest meaning to. . .
A. Flat
B. Plate
C. Dry
D. Getter
Jawaban : C


How to Make Flannel Rose Ring

Ingredients
1. Red Flannel around 10×10 cm
2. Scissors
3. Glue
The ways:
1. Cut round the flannel about 5×3 cm and make spiral in it.
2. Glue each side of spiral flannel.
3. Twist it from central until the end (look like a rose).
4. Cut the flannel in a rectangle (the size depend on your finger).
5. Put the rose in a rectangle and glue it.
6. Flannel rose ring is ready to wear.

7. Which statement is NOT TRUE about the instruction?
A. We must glue the rose in rectangle to get the ring.
B. The biggest the finger means the more flannel that needed.
C. All people have the same size of rectangle to make the ring.
D. We make a rectangle after we make a rose form.
Jawaban : C

8. We need flannel . . . to make rose ring for twice.
A. Less than 10x10cm
B. Only 10x10cm
C. About 10x10cm
D. More than 10x10cm
Jawaban : D

9.What should we do after we cut round the flannel?
A. Glue each side of the flannel
B. Cut it in spiral form
C. Twist from the central until the end
D. Put the rose in a rectangle and glue it.
Jawaban : A

10. “Twist it from central until the end “ (second paragraph)
The underlined word has similar meaning with. . .
A. pull
B. Fling
C. Ream
D. Coil
Jawaban : B


Connecting JetFlash (flash disk) to a Computer


1.Plug the JetFlash directly into an available USB port on your desktop or notebook computer.

2. When the JetFlash is successfully connected to a computer, the JetFlash ‘s LED will light up. A Removable Disk drive* with a newly assigned drive letter indicating the JetFlash will appear in the My Computer window. In addition, a Removable Hardware icon and an icon Quick Menu (provided you setup JetFlash elite) will appear in the Windows System Tray

3.After the JetFlash is connected to the computer, you can start transferring data to the JetFlash Just drag and drop files or folders directly onto the Removable Disk icon that represents the JetFlash .
(Source: BSE, taken from: JetFlash manual)

11. What does the text tell us about?
A. The steps to install the JetFlash .
B. The steps to uninstall the JetFlash .
C. The steps to install QuickMenu of the JetFlash.
D. The steps to copy files and folders to the JetFlash.
Jawaban : A

12. Where do we plug the flash disk?
A. Into the IDE port.
B. Into the power slot.
C. Into the USB port.
D. Into the power outlet.
Jawaban : C

13. What indicates that the JetFlash is successfully connected to your computer?
A. The JetFlash ‘s LED will light up.
B. The computer is restarted automatically.
C. The computer is removing the data to the JetFlash .
D. The Auto Log In of the JetFlash is running.
Jawaban : A

14. In addition, a Removable Hardware icon and an icon Quick Menu (provided you setup JetFlash elite) will appear in the Windows System Tray.”
The sentence implies …
A. If the icons do not appear, you must reinstall the JetFlash elite.
B. If the icons do not appear, you must check your hardware configuration.
C. In some computers with different operating systems, the icons may not appear.
D. You must install the icons so that the icons may appear in the Windows System Tray.
Jawaban : B

15. “In addition, a Removable Hardware icon and an icon QuickMenu (provided you setup JetFlash elite) will appear in the Windows System Tray.”
The word ‘icon’ in the sentence is similar in meaning to ….
A. port
B. symbol
C. cable
D. drive
Jawaban : B

SUPPORT !!
Dukung Blog Cah Kutawaringin agar selalu update mengenai informasi menarik dan tips & trick dengan cara meninggalkan komentar dan membagikan artikel yang telah kalian baca,
Jangan Lupa Untuk Follow Halaman Facebook Mas Anggading Untuk mlihat Update terbarunya.Follow Sekarang !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here